Treball cooperatiu


3. Treball en col·laboració i procés de divulgació:

Els alumnes treballen en col·laboració. L’estructura les sessions contempla una part de reflexió individual, un posada en comú al grup, una estona de treball en parelles i finalment una cloenda de la sessió en què cadascú aporta al grup com ha solucionat el repte marcat per a aquella sessió. La dinàmica de la classe és força activa i oberta. El mestre va plantejant reptes, donant pistes per a resoldre’ls i actuant com a moderador i guia de les intervencions dels alumnes.






















El procés de divulgació pel qual els alumnes ensenyen a utilitzar Scratch a altres companys i companyes, ens sembla molt positiu per dos motius:
  • En primer lloc pel rerefons que comporta: els alumnes aprenen a aprendre compartint coneixement. Aquesta idea d’intercanvi d’idees, de divulgació del que se sap i d’aprendre dels companys i companyes, tot i que no és nova, pensem que s’ha de promoure més a les escoles; ha de formar part de la metodologia d’aprenentatge.
  • En segon lloc, la recapitulació que suposa ensenyar el funcionament del programa a altres companys i companyes, implica reflexionar sobre el propi aprenentatge i el propi coneixement, aturar-se a pensar què es fa, com, en quin ordre i per què i posar paraules a tot aquest conjunt.
Aquest procés és una bona eina per què cadascú s’adoni de quins passos té clars i en quins necessita ajuda i ens sembla fonamental en el procés d'assolir noves fites en la competència digital del nostre alumnat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada